in

Zdravnika, osumljena korupcije, izdajala lažna zdravniška spričevala in covidna potrdila

Na Policijski upravi Maribor so javnosti predstavili podrobnosti preiskave. Foto: Policija

Vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič je povedal, da je dejavnosti v predkazenskem postopku na podlagi 93 izdanih odredb preiskovalnega sodnika za skupno kar 142 preiskav stanovanj, poslovnih prostorov in vozil izvedlo več kot sto policistov različnih policijskih uprav po državi.

Kriminalisti so morali za izvedbo vseh dejavnosti obiskati 200 različnih naslovov po vsej državi, pri tem pa so opravili več kot sto zasegov poslovne in druge dokumentacije ter elektronskih naprav in več kot 150 razgovorov. Po podani prvi kazenski ovadbi, je dodal Meglič, nadaljujejo preiskovalne dejavnosti.

Zoper oba osumljena zdravnika so podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali uradnih pravic v sostorilstvu, zoper enega od njiju pa še zaradi očitkov za jemanje podkupnine. Ob tem so devet osumljenih ovadili še zaradi suma kaznivega dejanja dajanja podkupnine. Po besedah Bena Megliča predkazenski postopek še vedno poteka zoper najmanj 69 ljudi, vsi pa so osumljeni podkupovanja.

Kriminalisti so v preiskavi, ki so jo začeli po anonimni prijavi, ugotovili, da sta zdravnika neupravičeno izdajala zdravniška spričevala, ki jih morajo podjetja dobiti za svoje zaposlene za dokazovanje zdravstvene sposobnosti.

Izdajala sta tudi lažna covidna potrdila

Prvoosumljeni zdravnik, ki ima licenco za opravljanje preventivnih zdravstvenih pregledov s področja medicine dela, naj bi svojo dejavnost v celoti prepustil drugemu osumljenemu, sicer zdravniku splošne medicine, čeprav ta ni imel licence zdravniške zbornice za omenjeno dejavnost.

Po navedbah Bena Megliča sta se s koruptivnimi posli ukvarjala vse od leta 2011, tako da se je eden od njiju vnaprej dogovoril z zastopniki delodajalcev oziroma športnih društev, ki so mu dostavili podatke o zaposlenih oziroma športnikih, nato pa je za plačilo brez pregleda izdajal zdravniška spričevala.

Motiv za takšno ravnanje kriminalisti vidijo v koristoljubju, denar pa sta si oba osumljena med seboj razdelila. Od leta 2011 je bilo tako po ugotovitvah v preiskavi izdanih skoraj 14.000 zdravniških spričeval za več kot 400 podjetij oziroma organizacij. Eden od osumljenih zdravnikov je ob tem v zadnjem času izdal 90 lažnih potrdil o prebolelem covidu-19 ter potrdil o opravljenih PCR-testih in hitrih testih.

Osumljena sta si s temi dejanji pridobila za najmanj 1,2 milijona protipravne premoženjske koristi, saj sta za eno izdano spričevalo na področju športa prejela od 10 do 15 evrov, za zaposlitev pa od 50 do 65 evrov.

Za izdana covidna potrdila je osumljeni zdravnik zahteval od 30 do 40 evrov. Predkazenski postopek pa zaradi velikega števila zaseženih dokumentov po besedah vodje kriminalistov še ni končan.

Zagrožena kazen do osem let zapora

Storilcema za zlorabo položaja grozi od enega do osmih let zapora, za jemanje podkupnine od enega do osmih let ter denarna kazen, za dajanje podkupnine pa zaporna kazen od enega do šestih let zapora in denarna kazen.

Kot je povedal vodja oddelka za poslovni in javni sektor na generalni policijski upravi Dragan Obolnar, je preiskovanje težjih oblik gospodarskih in korupcijskih kaznivih dejanj ena temeljnih nalog njihovega dela.

Med področja s tveganji nedvomno uvrščamo tudi zdravstvo. Zaznavanje tovrstnih kaznivih dejanj je še posebej zahtevno, saj se ta izvajajo prikrito, v zaprtem krogu oseb, interes za izvršitev pa imata tako dajalec kot prejemnik podkupnin,” je dejal Obolnar in poudaril, da so to zavržna ravnanja vseh udeleženih, zlasti pa tistih, ki jim je zaupana tako pomembna skrb, kot je skrb za zdravje.