in

Zelena luč za vložitev kandidature za SP v poletih leta 2028

Planica je zibelka smučarskih poletov. Foto: Reuters

Svetovno prvenstvo v poletih je bilo v Planici nazadnje leta 2020, lani ga je gostil norveški Vikersund, prihodnje leto pa bo gostitelj avstrijski Kulm. SP v poletih leta 2026 bo v Oberstdorfu v Nemčiji.

Smučarska zveza Slovenije mora ministrstvo, pristojno za šport, najkasneje do 15. novembra v letu pred prireditvijo obvestiti o tem, ali je pri Mednarodni smučarski zvezi pridobila pravice za organizacijo prireditve. Poleg tega mora predložiti tudi končno študijo o organizaciji in financiranju prireditve. Organizacija svetovnega prvenstva se sofinancira skladno z letnim programom športa v Republiki Sloveniji in na podlagi Pravilnika o sofinanciranju izvajanja letnega programa športa na državni ravni,” so ob tem sporočili z vlade.

Na zadnjem SP-ju v poletih v Vikersundu je Slovenija na ekipni tekmi z več kot 100 točkami naskoka pokorila konkurenco. Domen Prevc, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so zanesljivo osvojili svetovni naslov in se podpisali pod deveto slovensko kolajno na SP-jih v poletih, od tega tretjo zlato.

Posamična naslova sta do zdaj med slovenskimi skakalci osvojila Robert Kranjec in Peter Prevc.