in

Zgodovinska stavka avtomobilskih delavcev v tovarnah Ford, Stellantis in General Motors

Stavka v Fordovi tovarni v Waynu v Michiganu. Foto: Reuters

Sindikat Združeni delavci avtomobilske industrije (UAW) je prvič v zgodovini izpeljal stavko v podjetjih treh največjih proizvajalcev avtomobilov v ZDA, znanih kot “Detroitovi veliki trije”, potem ko jim po pogovorih z vodstvi ni uspelo zmanjšati razlik glede delovnih razmer in plač.

Zaradi stavke, v katero je vključenih približno 12.700 delavcev v treh tovarnah v Michiganu, Misuriju in Ohiu (v po eni tovarni vsakega podjetja), se je ustavila proizvodnja priljubljenih modelov avtomobilov, kot so ford bronco, jeep wrangler in chevrolet colorado, pišejo tuji mediji. Stavkajoči sicer predstavljajo le majhen delež izmed skupno 150.000 članov sindikata.

Sindikat zahteva 36-odstotno povišanje plač v štirih letih in odpravo večstopenjske plačne lestvice, ki od delavcev zahteva osem let delovne dobe, preden so upravičeni do enakega nadomestila kot tisti, ki so v podjetjih zaposleni najdlje. Proizvajalci so ponudili od 17,5- do 20-odstotno povišanje plač brez drugih ugodnosti in sprememb plačnega sistema, ki jih je zahteval sindikat.

Predsednik sindikata Shawn Fain je obljubil, da 'bodo dobili svoj del pogače'. Foto: AP

Predsednik sindikata Shawn Fain je obljubil, da ‘bodo dobili svoj del pogače’. Foto: AP

Problem je pohlep korporacij”

Predsednik sindikata Shawn Fain je dejal, da sindikat za zdaj ne bo organiziral še večje stavke, vendar pa je ne izključuje v prihodnje, če se ne bodo dogovorili o novih pogodbah. “Lahko bi nam močno dvignili plače in tudi če ne bi zvišali cen avtomobilov, bi še vedno ustvarili na milijone dolarjev dobička,” je dejal Fain in dodal: “Mi nismo problem. Problem je pohlep korporacij.”

Pri podjetju Ford so dejali, da se želijo pogajati še naprej, saj si želijo doseči sporazum, ki bi “nagradil zaposlene in hkrati zaščitil Fordovo sposobnost vlaganja v prihodnost”. Pri GM-ju in Stellantisu se na stavko niso odzvali. Gerald Johnson, eden izmed vodilnih pri GM-ju, pa je nedavno dejal, da bi jih sindikalni predlog stal 100 milijard dolarjev, zato ga je “popolnoma nemogoče sprejeti”.

Dolgotrajna stavka v avtomobilski industriji bi lahko morda ogrozila možnosti za ponovno izvolitev Joeja Bidena za predsednika ZDA, saj se je on razglasil za sindikatom najbolj naklonjenega predsednika v ameriški zgodovini.